هنگامی که اپل واچ در آوریل سال ۲۰۱۵ عرضه شد، جهان و نحوه زندگی و تعامل ما در آن به طرز چشمگیری تغییر کرد. فناوری از یک نقطه دائمی روی میز شما، به جیب شما و به طور ناگهانی به مچ دست شما متصل شد. تنها کاری که باید انجام میدادید این بود که دست خود را برای تماس، پیامک، چک کردن ایمیلهایتان، پست کردن در رسانههای اجتماعی، پخش موسیقی، خواندن آخرین عناوین اخبار و تقریباً هر کاری که میتوانید با رایانه یا تلفن انجام دهید، بلند کنید.
اپل واچ اولین فناوری پوشیدنی نبود که اختراع شد، اما یک معرفی در مقیاس بزرگ به جهان است که مردم را به فکر آینده فناوری و میزان احساس راحتی در استفاده از آن در زندگی روزمره خود میاندازد. بنابراین، فناوری پوشیدنی دقیقا چیست و چه محصولات دیگری در این فضا وجود دارد؟
- منظور از فناوری پوشیدنی چیست؟
- فناوری پوشیدنی چگونه کار می کند؟
- فناوری پوشیدنی چه کاری می تواند انجام دهد؟
- مزایای فناوری پوشیدنی چیست؟
- معایب فناوری پوشیدنی چیست؟
- محدودیت های فناوری پوشیدنی چیست؟
- با Wearable Tech چه چیزی ممکن است؟
- فناوری پوشیدنی چگونه بر جامعه تأثیر مثبت می گذارد؟
۱. منظور از فناوری پوشیدنی چیست؟
فناوری پوشیدنی نوعی وسیله الکترونیکی یا تجهیزاتی است که میتوان آن را روی بدن (مانند ساعت مچی، کمربند، ژاکت و غیره) قرار داد، در بدن فرد (مانند مانیتور قلب، تراشههای ضد بارداری و غیره) کاشت کرد. یا در برخی موارد روی بدن شما خالکوبی شود (یعنی خالکوبی که روشن یا تغییر رنگ می دهد). آنچه فناوری پوشیدنی را تعریف می کند، جنبه بدون نیاز به دست است. بیشتر فناوریهای پوشیدنی از ریزپردازندهها برای عملکرد استفاده میکنند و توانایی ارسال یا دریافت اطلاعات با استفاده از وایفای و سایر ابزارهای اینترنتی را دارند.
اولین دستگاه فناوری پوشیدنی خارجی در سال ۱۹۶۱ توسط ادوارد تورپ و کلود شانون اختراع شد. این ساعت مچی چهار دکمه ای بود که در اصل برای کمک به آنها در تقلب در بازی رولت طراحی شده بود. اما از آنجایی که فناوری پوشیدنی شامل فناوری کاشته شده در بدن فرد می شود، برخی می توانند استدلال کنند که اولین وسیله فناوری پوشیدنی که اختراع شد ضربان ساز در سال ۱۹۶۰ توسط گروهی از محققان VA بود.

امروزه شناخته شده ترین و مورد استفاده ترین فناوری پوشیدنی ساعت های هوشمند هستند. بسیاری از شرکت های فناوری نسخه مخصوص به خود را دارند، اما محبوب ترین آنها اپل واچ است. از دیگر شرکت هایی که نسخه مخصوص ساعت هوشمند خود را دارند می توان به سامسونگ، گارمین، پولار و فیت بیت اشاره کرد.
چند نمونه دیگر از فناوری پوشیدنی عبارتند از:
جواهرات هوشمند
این شامل چیزهایی مانند حلقه، گردنبند، گوشواره، دستبند و غیره می شود. و بیشتر به عنوان حسگرهایی استفاده می شوند که با یک برنامه تلفن هوشمند برای ارسال اطلاعات سلامت همگام سازی و ارتباط برقرار می کنند.
لباس هوشمند
لباسهای هوشمند بهطور مشترک توسط صنعت مد، مهندسان فناوری و متخصصان پزشکی برای چندین دهه توسعه یافتهاند. امروزه رایجترین نوع لباسهای هوشمند از پارچههای ویژهای استفاده میکند که با فناوری ترکیب شدهاند که میتواند دادههای بیومتریک شما را ردیابی، ضبط و ارتباط برقرار کند.
عینک هوشمند
در طول سالها، بسیاری از شرکتها تلاش کردهاند تا نسخهای از عینک هوشمند خود را عرضه کنند. اولین شرکتی که این محصول را عرضه کرد گوگل در سال ۲۰۱۴ بود و عملکرد خوبی نداشت. این نوع خاص از فناوری پوشیدنی در طول سالها میزان موفقیت پایینی داشته است و هنوز هم توسط شرکتهایی مانند فیسبوک، گوگل، سامسونگ و غیره در حال توسعه است.
۲. فناوری پوشیدنی چگونه کار می کند؟
فناوری پوشیدنی توسط ریزپردازندهها و حسگرهایی تامین میشود که دادهها را از طریق تماس با بدن دریافت، تجزیه و تحلیل، ضبط و ارتباط میدهند. اکثریت بزرگی از فناوریهای پوشیدنی که امروزه وجود دارند یکی از دو هدف را برای کاربران خود دنبال میکنند: ثبت و ردیابی اطلاعات سلامتی یا سرگرمی/ارتباط.
فناوری پوشیدنی میتواند توسط بسیاری از صنایع به دلایل مختلفی مورد استفاده قرار گیرد، اما وقتی در مورد سلامت شرکت صحبت میشود، فناوری پوشیدنی میتواند تا حد زیادی به کارایی و اثربخشی برنامه سلامتی شما کمک کند. به عنوان مثال، زمانی که کارمندی که در برنامه سلامتی شما شرکت می کند برای دویدن می رود، ساعت او به طور خودکار مواردی مانند مسافتی که دوید، میانگین ضربان قلب او برای دویدن، سرعت دویدن و مکان دویدن را ردیابی می کند. این می تواند به عنوان یک روش عالی برای تأیید فعالیت های کارکنان و کمک به توزیع دقیق مشوق ها باشد.
۳. فناوری پوشیدنی چه کاری می تواند انجام دهد؟
در حال حاضر، فناوری پوشیدنی اهداف بسیاری را دنبال می کند، اما در مقایسه با انواع دیگر فناوری، رسانه جدیدتری است که هنوز در حال توسعه و آزمایش است. رایج ترین کاربردهای فناوری پوشیدنی (همانطور که قبلاً بیان کردیم) برای کمک به نظارت و هشدار دادن به پوشنده در مورد اطلاعات سلامت شخصی خود یا برای اهداف ارتباط اجتماعی – مانند تماس، پیامک، رسانه های اجتماعی و غیره است.
اما اهداف و کارکردهای احتمالی دیگری از فناوری پوشیدنی وجود دارد که بسیاری از مردم از آن بی اطلاع هستند. فناوری پوشیدنی را می توان برای بهبود و درمان مسائل مربوط به سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب استفاده کرد. این دستگاه ها معمولاً به شکل یک مچ بند هستند که پالس های الکتریکی دوره ای را ارسال می کنند تا به شما یادآوری کنند که فکر کنید، احساس کنید یا کاری انجام دهید یا

۴. مزایای فناوری پوشیدنی چیست؟
نحوه بهره مندی جامعه از پیشرفت فناوری پوشیدنی روشن است. برای مثال، پیس میکر از زمان اختراع خود در سال ۱۹۶۰ جان هزاران نفر را نجات داده است. یک نمونه عالی و مدرن تر اپل واچ است.
به تازگی، اپل تبلیغی را منتشر کرده است که در آن صدای تماس ۹۱۱ را نشان می دهد که موج سواری که بیش از حد در اقیانوس کشیده شده بود، در اپل واچ خود ساخته است. این تبلیغ نشان می دهد که چگونه محصول آنها جان این مرد را نجات داده است. اما برخی از مزایای دیگری که فناوری پوشیدنی می تواند در زندگی روزمره ما ارائه دهد چیست؟
فناوری پوشیدنی می تواند به افزایش بهره وری کمک کند. هنگامی که دستگاه به مچ دست شما وصل می شود، تنها کاری که باید انجام دهید این است که آن را بالا بیاورید و یک دکمه را فشار دهید، نه اینکه به سمت تلفن یا رایانه بروید. ساده به نظر می رسد، اما فناوری پوشیدنی می تواند به انجام سریعتر کارها کمک کند و در زمان انباشته شما صرفه جویی کند.
یک مزیت عالی برای کارفرمایان، به ویژه کارفرمایان که در حال حاضر برنامه سلامتی شرکت را تسهیل می کنند یا به دنبال اجرای آن هستند، فناوری پوشیدنی ابزاری عالی برای ردیابی اطلاعات و فعالیت های سلامت کارکنان است.
در نهایت، به دلایل واضح، فناوری پوشیدنی می تواند به حفظ امنیت افراد کمک کند. همانطور که نمونه ای از موج سواری که از ساعت اپل خود استفاده می کرد نشان می دهد، او نه تنها توانست از ساعت خود برای درخواست کمک استفاده کند، بلکه آنها توانستند مکان دقیق او را در وسط اقیانوس ردیابی کنند. اگر او دستگاه خود را نمی پوشید همه چیز برای او بسیار متفاوت پیش می رفت و این یک مثال عالی از این است که چگونه فناوری پوشیدنی می تواند از جهات مختلف به حفظ امنیت افراد کمک کند.
۵. معایب فناوری پوشیدنی چیست؟
به همان اندازه که فناوری پوشیدنی می تواند تأثیرگذار و نوآورانه باشد، نکات منفی نیز وجود دارد.
- فناوری پوشیدنی گران است و برای همه قابل دسترسی نیست که می تواند بر مسائل طبقه اجتماعی از قبل موجود تأثیر بگذارد.
- فناوری پوشیدنی اغلب یک دستگاه مستقل نیست. اکثر دستگاه های پوشیدنی باید به یک دستگاه دوم یا چند دستگاه متصل شوند یا بتوانند اطلاعات ارسال کنند و با فناوری دیگری ارتباط برقرار کنند تا به عملکرد کامل برسند.
- فناوری پوشیدنی ممکن است خطراتی در مورد ایمنی شخصی شما داشته باشد. از آنجایی که دستگاه به بدن شما متصل است، ممکن است شخصی بتواند به داده هایی مانند موقعیت مکانی، اطلاعات سلامتی و غیره دسترسی داشته باشد.
- اغلب اوقات، پوشیدنیها همه اطلاعات سلامتی شما را ردیابی و گزارش میکنند، نه فقط آنچه انتخاب میکنید و انتخاب میکنید. اگر این اطلاعات به دست افراد نادرستی برسد، ممکن است نگرانی هایی در مورد حفظ حریم خصوصی ایجاد کند.
- به دلیل محدودیتهای اندازهای که فناوری پوشیدنی میتواند انجام دهد، محدودیتی وجود دارد. ما نمی توانیم با رایانه های بزرگ روی مچ دست خود راه برویم. اما از آنجایی که صفحهنمایشها و دکمهها و سایر جنبههای دستگاهها باید کوچک باشند، برخی از عملکردهایی که از دستگاههای بزرگتر دریافت میکنیم محدود است.
- در حال حاضر یک نگرانی کلی وجود دارد که مردم بیش از حد با تلفن های خود تماس دارند. به دلیل ماهیت بسیار در دسترس و “همیشه روشن” آن، فناوری پوشیدنی می تواند حواس پرتی و زمان بر باشد.
مضرات فناوری پوشیدنی بیشتر به تأثیرات ذهنی بر جامعه و ادراکات مردم در مورد چگونگی تکامل فناوری در حال از بین بردن بخشهای «انسانی» انسان است.

۶. محدودیت های فناوری پوشیدنی چیست؟
فناوری پوشیدنی هنوز در بسیاری از جنبه ها در حال توسعه است. به عنوان مثال، بسیاری از شرکتها عینکهای هوشمند یا عینکهایی را روانه بازار کردهاند و زمانی که نوبت به خرید واقعی محصول از مردم میرسد، شکست خوردهاند. بسیاری هنوز در تلاشند تا مشخص کنند دقیقاً چه چیزی در مورد این محصول باعث میشود مصرفکنندگان برای خرید این محصول مردد باشند، اما به نظر میرسد که هنوز هیچکس پاسخی برای آن پیدا نکرده است.
ما به طور خلاصه به برخی از محدودیت های اعمال شده توسط فناوری پوشیدنی در بالا پرداختیم، اما
۷. با فناوری پوشیدنی چه چیزی ممکن است؟
آنچه ما امروزه به عنوان فناوری پوشیدنی مدرن می شناسیم، در مقایسه با برخی از فناوری های روزمره که برای چندین دهه استفاده می کنیم (مانند تلویزیون، رایانه، تلفن های همراه) مفهومی است که اخیراً عادی شده است.
وقتی به همه پیشرفتهایی فکر میکنیم که تنها با تلفن همراه در ۴۰ سال گذشته انجام دادهایم، امکاناتی که میتوانیم با «پوشیدنیها» به کجا برسیم، بیپایان به نظر میرسند. در حال حاضر، بسیاری از دستگاهها برای ردیابی، ثبت، تجزیه و تحلیل و انتقال اطلاعات سلامت استفاده میشوند. در سالهای اخیر، گامهای بزرگی در استفاده از فناوری پوشیدنی برای درمان بیماریهای جسمی و روانی برداشته شده است.
مطالعهای از Frontiers نشان میدهد که چگونه فناوری پوشیدنی قادر به درمان گروهی از بیماران علائم افسردگی از طریق دستگاههای پوشیدنی مانند چسبها، حسگرهای فوتوپلتیسموگرافی و سایر دستگاههایی است که برای سنجش ضربان قلب، فشار خون و غیره استفاده میشوند. اگرچه این مطالعه نشان میدهد که چگونه این دستگاهها به اندازهگیری و درمان علائم افسردگی در بیماران کمک میکنند، اما تأیید میکند که فناوری مورد استفاده برای این منظور هنوز راه درازی در پیش دارد.
شکل جالب دیگری از فناوری پوشیدنی که هنوز در حال پیشرفت است، خالکوبی هوشمند است.
اگرچه نام آن را به این شکل میسازد، اما استفاده از تاتوهای هوشمند، خالکوبیهای واقعی نیستند که با سوزن و جوهر استفاده میشوند. خالکوبی های هوشمند بیشتر شبیه برچسب یا تکه هایی هستند که از بیرون روی پوست زده می شوند و در نهایت پس از چند روز یا چند هفته از بین می روند. عملکرد مورد نظر این “خالکوبی ها” کمک به ردیابی، نشان دادن یا هشدار دادن به شخصی است که آنها را در مورد برخی از مسائل بهداشتی می پوشد. برخی حتی برای دلایل لذت شخصی بیشتر مانند مد، ارتباطات و ابراز وجود در نظر گرفته شده اند.
این پروژه تحقیقاتی توسط مایکروسافت نشان می دهد که چگونه رهبران صنعت در حال آزمایش و توسعه مفهوم تاتوهای فناوری پوشیدنی هستند.
۸. فناوری پوشیدنی چگونه بر جامعه تأثیر مثبت می گذارد؟
هر نوع فناوری که تا کنون توسعه یافته است، تأثیر منفی و مثبت بر جامعه و سیاره ما داشته است. فناوری پوشیدنی از این واقعیت مستثنی نیست. بسیاری از مردم می ترسند که پیشرفت فناوری، به ویژه فناوری که در دسترس، رایج و به بدن ما نزدیک تر است، تأثیر منفی بر توانایی ما در ارتباط، تعامل و مدیریت سلامت روان ما داشته باشد.
از طرف دیگر، فناوری پوشیدنی مزایای زیادی برای جامعه دارد که جان افراد زیادی را نجات داده است.
ما نمی توانیم جلوی پیشرفت تکنولوژی را بگیریم. اگر کسی بداند که چگونه چیزی بسازد که توانایی نجات زندگی یا آسانتر کردن زندگی مردم را داشته باشد، این کار را انجام خواهد داد. تنها چیزی که اکثریت ما میتوانیم آن را کنترل کنیم این است که چگونه از فناوری استفاده میکنیم و چگونه به خود اجازه میدهیم نسبت به آن احساس کنیم. پیشرفت تکنولوژی در صورت اجرا و استفاده مسئولانه می تواند دنیای ما را به شدت بهبود بخشد.
رژیم آنلاین دکتر روشن ضمیر https://rdiet.ir/ رژیم کتوژنیک دکتر روشن ضمیر